blog background

26 December 2010

Kisah tentang dia

Assalammualaikum ;)

hye kawan-kawan..Apa kabar semua? hehe..long time no see kannn..besa la banyak problem bai..xda idea la, si berukband dan kawan-kawan buat hal la..nyampah! hahaha...ekceli, ni aku nk habaq kat korang semua..cettt..kepochi lalu...cerita ni bukan tentang kau dan aku...tapi tentang aku dan dia..siapakah dia itu..?? orang yang terpenting dalam hidup aku dan pastinya anda juga memilikinya..tanpanya, siapalah kita di dunia yang fana ini...*amboiii kemain lagik ayat.. Bagi yang masih memilikinya..hargailah dia kerana dia xda gantinya..Namun yang kurang bernasib baik hanya doa pengiring mu di sana..



Oh! Ibu

Kau disiram bayu pagi
Kehilangan terasa kini
Dan kesepian
Dan aku

Bagai purnama gerhana
Di ibarat lautan kering
Tiada tempat ku layarkan

Hasratku ini
Masih belum sempat
Kubuktikannya kepadamu
Ibu tersayang
Kucurahkan rasa hati

Ku tatapi potret mu berulang kali
Kurenungkan kalimah yang diberi

Tuhan Yang Esa
Ampuni dosa ibu
Tempatkan mereka
Di antara kekasih kekasihMu

Oh! Ibu
Kau kasih sejati
Kutaburkan doa
Untukmu ibu

Ampunilah dosaku
Sejak ku dilahirkan
Hingga akhir hayatmu

Saat ini
Kuteruskan hidup
Tanpa bersamamu ibu

 Ibu...
Kini aku hilang tempat mengadu
Oh! Ibu…
Damailah engkau di sana
Ku taburi doa mewangi
Hadiah dari anakmu….
Ibuuuuuu….

sentap x dgr lagu ni..?? ohh! sebak rasanya jiwa menghayati lirik lagu ni kan.. so, apa lagi bagi yang terlanjur bicara, terlajak kata atau terlebih perlakuaannya..mohonlah keampunan dari ibu anda..korang ingat ini perahu, boleh undur-undur..?? xda maknanye der...baik buat sekarang jangan tangguh-tangguh..karang terlambat menyesal kemudian hari sah-sah xda gunanya..baik korang buat azimat jela...ni bukan teguran, tp nasihat dan peringatan saja..xkuasa aku nak tegur-tegur korang kan..da besar panjang pun...saja mengingatkan..bukan korang saja..untuk aku juga! Yala..faam-faam sajalah..kitani manusia biasa..sifatnya bukan sempurna..kadang-kadang alpa, kadang-kadang lupa..sesama kita baiklah ingat-mengingati, nasihat-menasihati kan kan kan...

Ni aku maw tanya ni...what type of your mother? tegas? lembut? garang? Mama aku ni jenis yang tegas..kalau hitam katanya, hitamlah..kalau putih katanya, putihlah...merah kah kuning kah..haha..terlebihhh sudaaa..! Apa-apa yang dia buat mesti maw yang perfect..contohnya kalau dia buat kuih, mesti maw lawa saja bentuknya..yang xlawa..jangan harap!haha..kalau lipat kain, mesti maw yang perfect punya...kalau x, lipat la ko smpi esok smpai perfect..hahaha..macam tuh lah kiranya..huhu..kadang-kadang stress aku dibuatnya..haha

Mama aku juga suka sangat ulang arahan yang panjang dia..Contoh, "ha! lepas ni lap meja, jangan lupa cuci pinggan ni sekali..pisau ni karang simpan balik tempatnya, sampah ni buang di luar dalam plastik warna merah yang bergantung tuh....bla bla bla.." wahhh...panjang bebenor...tension jugak la kadang-kadang...xpun, aku just ketawa ataupun sengih macam kerang busuk..! aduhaiiii...macam lah aku ni kanak-kanak umur 5-6 tahun..tula sampai laaa nih cheq pikiq, cheq ni masih kanak-kanak ribena yang girang gumbira..haha..padahal next year da 22 tahun..alamakhaiiiii...! macam xpcya seja...tolong laaaa..!

Lagi satu, mama aku juga suka ulang skrip yang sama..macam la semalam aku hang out ngan bff aku, then pulang la lewat jam 9 smpi rumah...Apa lagi mula la ulang skrip yang sama.."lain kali xlagi dibenarkan berjalan-jalan ke mana-mana..."hahaha...bapa aku pun suka tiru skrip ni..aduhaiii..tp yang lucunya, masih lagi ni berjalan-jalan..haishhh! jiwa remaja kira utuh di sanubari nihh..lalalala..jangan tiru aksi ni ye adik-adik...super degil! ;p Hp selalu sja bergetar bila da smpi masanya..haha..mula la reka alasan..alamakkkhhaii....korang selalu jugak dalam situasi ni? Tensi juga la..smpi ada yang usulkan idea suruh kawen..kawen?? tu bukan selesai masalah geng..tambah masalah adalah... TANGGUNGJAWAB....besar gila..bad idea ;( lalalalaa....bro-in-low aku ckp jangan cari pasal kawen lepas belajar maw jadi roti canai..kaka aku cakap, maw minta sembelihhh?? hahaha..jd korban la aku di raya qurban...lalala..oh! xmungkinnn..mari kita menghabiskan duit gaji kita travel n living...emang dasarrr loe!! :)

Tapi aku taw yang mama aku care pasal aku kan..korang pun harus taw..bila our parents bising sebab kita..kira membebel ke apa ke kan..tu tandanya mereka care & ambil taw pasal kita ni...sebab kita anak-anak mereka..Cuba imagine, parents kita xkisah pasal kita..nak melingkup ke, nak terguling ke...huhu....ohh! duniaaa...;( thats why, kita kna jadi manusia yang pandai bersyukur ye adik-adik..please, jd lah orang yang ada positive thinking...biar negative or buruk sekali situasi yang dihadapi, tp bila kita positif... insyaAllah, selamat dunia akhirat...tu pun bebalik pada "Percaya"..kepercayaan kita pada yang Maha Pencipta.....renung-renungkan dan selamat beramal...teehee ;)



hargailah mereka selagi berkesempatan, sharing is caring guys..! babaiiii

nota bantal buchuk: terima kasih kepada para pembawa mulut sekalian...ur did it..!! T.T i m died..

16 December 2010

memang tiada tajuk..terima kasih ;p

assalamualaikum ;)

halo kawan-kawan...Gila lama kan aku xbuat ntry kan..haha..seminggu ja la...Aku btol dilanda masalah kehilangan identiti eh bukan..kehilangan mood, idea, kerajinan dan segala jawapan yang bersesuaian..teehee..ni pun saja gatal tangan maw menaip..hehehe...cuma aku konfius la kawan-kawan..btol ka ada org baca belog aku selain org yang aku taw dan kenali..hehehe..mcm xpcya sja...terima kasih yang komen d ruang jemput membebel tuh..cuma kadang-kadang aku xtaw mana satu ntry yang korang cakapkan tuh..harap-harap lah, kalau anda rajin..komen la di ntry berkenaan...KALAU RAJIN ya....hehe..kalau tidak, xpa la....;)

oleh kerana ntry ni pun saja-saja di buat..so, saja-saja je la ni..hehe...apakahh??

till aii ada mood, idea n rajin..papaiiii

nota bantal buchuk: ermmmmm..?? sangat suka hijau zamrud...owhhh...i like it..hahahaha

07 December 2010

Alhamdulillah ;)

Assalamualaikum :)

Hye kawan-kawan...sihat x? hehe....adakah arini hari anda yang ceria..?? Aku cam besa saja..still on duty until dis 16hb Disember 2010..wahhh..penoh taw aii bg date..haha..nk ckp apa lg eh?? blur ;(

Ekceli tadi kan, tiba-tiba makcik Siput text me..Tanya dia dpt brpa..?? aku binggung la...dapat berapa apa plak ni? Ermmmm...ingat-ingat...*berfikir Yeahhh..taw...adakah result exam da keluar?? Ohmemjiee...*tepuk-tepuk dahi dengan ayu..haha alamakkkk..habis la aku...!! Terus buka FB...mesti ada yang cakap ni..then, SAH *ala-ala imam sebut time pengantin lelaki da sebut ijab&kabul sekali nafas..haha terus buka web ni http://www.ipks.edu.my/ sekarang da boleh cek online la..hehe..buka E-keputusan...type ic da dapat ur result..huhuhu...mcm aii buat ni...click here
masa u'olls masukkn no ic tu, xpayah letak tanda "-" nanti sampai tahun depan la korang xkan dapat tengok result korang tuh...haha


itew dia...Alhamdulillah lulus & teruskan pengajian
walaupun pointer xmantap mcm org lain..tp syukur la naik sket dr sem lepas..
i deserve to get it...my own trek..

Xsangka boleh lulus && dapat pointer tu..da lulus pun kira 1000x syukur  :) tp ni pointer naik plak dari sem lepas...wahhh..WTFunFair..lalalala..tp knpa la xcukupkn..tambah 0.02 pliz pliz pliz..owhhh..berangan..!!haha...xpa..aku da didik diri untuk jadi manusia yang sentiasa tahu bersyukur dengan apa yang aku dapat..Alhamdulillah..Terima Kasih Ya Allah atas rahmat dan kenikmatan-MU..

ekceli, i deserve to get it..SEBAB..?? aku tawlah aku xpandai, xcerdik, pemalas dan lalallalala...ahhahaha..Aku taw lahh...jangan baca kuat-kuat boleh x?? teehee.. Bukan tu semua yang aku cuba terangkan..tapi, sem ni aku rasa aku memang jadi PEMALAS tahap babun bernama malas yang memang pemalas...hahaha..WTH...eh! korang taw x..time-time exam aku boleh slamba-mamba baca novel..2 buah lagi oke..! FB-ing xpayah cakap..hhuhhu..blogging pun boleh tahan jugak la..siap boleh blogwalking lagi.. Tidak kah rasa-rasa aku boleh dapat pelempang free berserta duit shopping selama setaun..?? hahaha...macam maw gigit telinga sendiri rasanya..teeheee

Xpa la..past is past..Next sem lagi parah..praktikum oke! ~.~" hulamaaaaaaaaakhuiii..ketaq lutut cheq...! mari kita berjuang hingga titisan keringat yang terakhir..hahaha...oh ya..! memandangkan result out da box...jom celebrate jom...Tapi makk, sapa nak belanja nihh...para per-spoonser akuhh..siap sedia ya!hahaha..atau kita harus mem-pow mereka yang mendapat bonus..?? hahahaha =.=" nehi nehi nehi...jangan la kudukut...tulung-tulung la bha urang susah macam aku ni..teehee


si kembar yang make my days =)
i lurve la bebehhh..teehee


sebelum terlupa, SALAM MAAL HIJRAH 1432h buat anda semua...semoga tahun baru ni membawa sejuta sinar kebahagiaan dan lebih bermakna...amin

till then, chaw chin chu u'olls...

nota bantal buchuk: EH..! gumbira la plak hati den ni..haha..

04 December 2010

Sahabat Selamanya

Assalamualaikum reader's ;)

Tadi kan *mode minah kepochi aku kan dr umah owg kawin..jalan kaki taw.. dekat kut..hehe..motif??haha..sja jela mukadimah..teehee

hai kawan-kawan...*cara upinipin cakap ;)..aku nk share ngan korang lirik dan lagu besh ni...mestilah berkaitan dengan upin&ipin..OST dia la..pernah dengar x? aku fes time dengar tadi di radio..best lak..suka =)




Dua tiga kapal berlayar di samudra
Ayo sahabatku kita bergembira
Bermain bernyanyi bersama menikmati indahnya dunia

Karena Sahabat untuk selamanya
Bersama untuk selamanya
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya setia

Berakit-rakit kita kehulu
Berenang-renang kita ketepian
Kita berbeda untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita

mencari Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbedaan
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia

Sahabat untuk selamanya
Berbagi dan saling menjaga
Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selama-lamanya… setia…


nah download la lagu Sahabat Selamanya
best taw..wa cakap lu..!teehee ;)

ni upin&ipin aku..;)
*gambar lama..sbb skrg susah btol maw ambl gmbr berdua...demand lebihh..haha



 tingukkk...betapa demand nya mereka
lambat sikit snap..babaii la...sorg tengok kanan sorang tengok kiri la jawabnya..huhu



 ni upin&ipin real..hahaha
*mustahil korang xkenal kan..ngokks punya aku..?haha 



 sahabat selamanya
macam kita semua
macam anda semua jugak ;)






  gambar bersama GF di atas adalah gambar lama..hehe
tapi tetap sahabat selamanya
gambar ngan GF yang lain xda dalam lappy




 sahabat selamanya...
Kita berbeza untuk saling mengisi
Segala kekurangan kita

  

Kau dan aku sahabat
Untuk selamanya… Selamanya setia
*yang xda dlm gambar..anda xsemestinya bukan sahabat selamanya tp maaf xt'cari dalam lappy ni muka anda..hahaha




 makcik-makcik ni pon Sahabat selamanya jugak ;)
rindu jugak dgn makcik-makcik ni..huhu..




 ni jugak...sahabat selamanya
GPS u're da best yo..!
*Geng PraSekolah

 mencari Sahabat untuk selamanya
Atasi semua perbezaan ;)




 anda, anda dan anda...
sahabat selamanya ya..!




eh! korang.. da undi blog pilihan Malaysia 2010 x..?? susah gila maw buat pilihan..lebih-lebih lagi kategori blog personal wanita pilihan...;( ada 2 pilihan terbaik untuk aku pilih...hukhuk..dalam dilema la... undi la cepatt sblm undian ditutup jam 2 p.m nnt k...undi sini
  

hokey u'olls, babaiiii ;)




nota bantal buchuk : bila maw buat reunion ni..?? Mcm mna projek maw jalan..sorang d utara, sorg di timur, sorang di barat dan seorang di korea selatan(haku la tu..haha..) sporting gila line berukband arini...bagus! tingukkk hasilnya, gambar dapat diupload dengan girangnya...=)..time kasih berukband, kerana dirimu amat ber"line"..haha..bukan berharga ya..!teehee

30 November 2010

Kecuaian Paling Cuai Di abad ini ~.~"

Assalamualaikum ;)

huhuhu....T.T

Harus tunjukkn mode mcm ni atas ka sebab KECUAIAN tahap babunnn aku tuh *babun cuai ka?? aduhaiiiiii...ya! aku mmg cuaiiiiiiiiiiiiii... Pernahkah anda2 semua tertinggal @ terlupa atau paling hebat kehilangan barang paling penting dlm hidup anda..?? Benda tersebut sangat2 penting...!! pernah x?

Situasi tu jd ngan aku skrg ni..! Gila betul....brg yang aku mksdkan penting sangat tu adalah MYCARD && Matriks card...Setelah 2 mggu semester break mula ni, baru skrg aku perasan 2 benda penting ni xda dlm purse aku...dem..! Citanya mcm ni, td pg aku maw bawa mama n my 1st sis p klinik d Beaufort..so, msk dlm kereta aku pun t'gerak ati maw cek purse aku bg memastikan semuanya ada...duit, lesen, ic && etc...sekali tingukkk...alamakkkk!! mana IC aku ni?? kad matriks pun xda...dem..!

Baru la aku perasan && taw yg benda tu xda dlm purse..so, apa lg aku cpt2 naik blik ke rumah, tuk cek kot-kot ada terselit d mana-mana..*tp aku ni jenis xsimpan d mana2 kecuali d purse..!! Mmg xda..menggeletar skit bdn aku..mama aku tnya, apa yg di cari lagi..tp, aku ckp xda..huhu..Takut Kena marah..!!mamppp** aku..!! Aku ingat-ingat balik di mana benda tu last aku tengok..Paling aku ingat mmg last sekali, lps abis paper la..dalam pensel box la...huhu..DEMM..! benda tu t'tinggal di stor HOSTEL..gila!! aku lupa ambil msa simpan pensel box tu masa maw kemas2 brng msk dlm stor..Aku rasa benda tu selamat..yang xselamatnya skrg..AKU T.T..sah2 kena tuduh PATI..ampunnnn pakkk..! gue punya ic donk, tp ketinggalan...

Dan nasib baik lesen aku ada..xla PATI tapi PAslTI = pendatang asing sikit lagi tanpa ijin..hahaha... So, skrg aku xtaw maw bt apa...aku blom bg taw mama aku pun..tp da bg taw kaka aku..cuma xda solution ni..!!
ada jgk cdgn dlm hotak aku ni :

1- Bg taw mama then dpt solution & hati tenang sikit tp bersedia untuk tercabut telinga..!haha

2- Xpayah bagi taw mama then try cari solution sendiri, sama ada ambil sendiri atau dot dot dot..ermm..xtahu..*kalaulah jln ke keningau tu mcm ke beaufort atau paling-paling mcm ke menumbuk..ok la..boleh ambil sendiri..

3- BUAT DONO aka BUAT BODOHH saja la...aiii x kira..aii mmg Rakyat Malaysia...wlupn skrg ic xda d tgn...Malaysia BISA..ehh..salah..!!haha.. MALAYSIA BOLEHHHH...=.="

ekceli, benda ni hampir jd jgk last 2 years ago..tp, masa tu ingat sebelum balik..da packing jgk dlm stor..tp memandangkan masa tu aiii muda gila...then, ingatan pun kuat lagi..so,xjd la...Sekali skrg ni plak jd...mmg hangguk btolll laa...terasa aku da tuaaa gilerrrr..demm! da plan maw ganti ic tu kpda yang baru..kan da 21..huh!! tp nmpknya..mcm xjd sja...huhuhuh


k la babaiii u'olls...

nota bantal buchuk : haishhhh....punya la demmmm....knpa la aku boleh lupa keluarkn dr pensel box tuh..!! selalunya aku akan cek semua benda sblm balik...T.T...kesian aii, u'olls...nsb baik ada lesen kan..bukan minta undian kesian ya..!! *undi tuk apa..??gila ~.~ daaaa...haha..moral of da story = jgan cuai ya kawan-kawan...selalu double tripple cek ya..! jgn jdkn sya sbg contoh..!!

26 November 2010

Aku rasa aku manusia paling pelik ?_?"

Assalamualaikum ;)

hheeeeeee....Ya, aku mmg manusia yg pelik...knpa? sebab rasanya sekarang aku maw......hahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahahah =>>ketawa terguling-guling macam tenggiling sawan....adakah aku pelik atau aku tgh menghadapi mental disoder atau penyakit jiwa pelik..??huhuhuhu...xfaam la aku..*tingukk..aku sndri pun xfaam...


babaiiii u'olls

nota bantal buchuk : jiwa kembali tenteram sampai maw ktwa sedemikian...huh!be strong bebehh...! i noe, i can du_it..hahaha...

Laman Rindu By Hasreeyati Ramli

Assalammualaikum ;)

"ekceli ntry ni aku da bt separuh smlm n kemarin..tp jiwa kacau..so, xblh abiskn.."

Apa kabar u'olls? sihat x? hehehe...lama da xmain type2 sini kan..wahhhh..!kehkeh..bnyk kejadian yg b'laku mggu2 awal semester break ni..n bnyk jgk yg t'lps pndg dengar dr belog ni..huhu..mula2, raya aji, then, tulung bt asgmnt my sis *rsa2 blh claim kan tu..RM100 per each..haha..mata duitan..alala..tulung2 la bha org susah..haha erm..opkos la cuti2 ni kna la jd part time babysitter n driver xb'gaji..huhu..tp kira ok la my twins nephew da bsr sikit n da pndi b'jalan..so, agak senang skit la jaga..*senang ka??huhu..dorg skrg bkn main lagi suka b'gaduh..huhu..rebut2 mainan la..haishh..poning den..haha

ermm..apa lg aa..ha! bt pgthuan korg yg xmaw tahu *aku taw korg xmaw taw pu..tp aku ttp maw bg taw..gagaga aku skrg sgt2 suka ngan HOKI n RAGBI..sangat-sangat okeh!haha..faam ka? Aura Asean Games da msk ni weeii..haha.. Guangzhou..tp sbut btol ya..guangJoe...hehe..btol2 ok..jap2..blom abis ckp sal hoki n ragbi tu ka..act, aku mnt sbb aku da taw mcm mna main p'mainan tu..besh jgk!haha..skills pling pnting...wahhhhhhh...pnjg gla mukadimah aku ni kan..boring..?? ~.~"



Sinopsis : LAMAN RINDU
 
SEKIAN lama menyulam kasih, cinta yang kian mekar diikat dengan tali pertunangan. Sejak itu, Asnida tidak sabar menantikan hari bahagianya bersama Zamarul. Tanpa diduga, istana yang bakal dibina tiba-tiba dilanda petaka. Dia kecewa apabila Zamarul berterus terang telah menikahi Milia, bekas kekasihnya secara rahsia. Asnida rasa tertipu dengan kecurangan Zamarul. Dia menghadapi tekanan emosi dan sering merindui musim cinta mereka yang kini tinggal memori duka. Dia cuba membenci Zamarul dan minta pertunangan mereka diputuskan, tetapi Zamarul tetap bertegas mahu meneruskan perkahwinan mereka.

Kehadiran Helmy telah mengisi ruang kosong di hati Asnida. Helmy, lelaki yang menghargai kesetiaan seorang wanita. Helmy juga telah mengubati kelukaannya dengan kata-kata semangat. Dalam diam, dia merindui lelaki itu biarpun hatinya sering menidakkan kerana dia masih tunangan orang. Hubungan Asnida dan Helmy telah menjeruk perasaan Zamarul. Dia bersemuka dengan Helmy dan memberikan kata putus yang Asnida tetap akan menjadi miliknya biar apa pun halangannya. Asnida pasrah. Biarlah takdir yang menentukan jalan hidupnya.

oklah cita ni..tp cita dia pusing2 tp tang tu jgk..huhu..anti ngan watak zamarul...tamak dan paling x gentleman..huhu..beza ngan watak helmy yg gentleman n watak hero la katakan..hehe..suka la jgk watak helmy tu..ermm..alaaa...cam mls pla maw komen lebih-lebih sal novel ni..bkn sbb xbesh..cuma mood xok now..

apa lagi eh..? haa..cita sal mood xok ni sbb skuad hoki Malaysia kalah ngan team hoki Pakistan 2-0..huhu..hatiku hampa..bkn sbb apa la..bnyk peluang t'lepas mcm tu sja..mrka main bkn mcm time lawan India..huhu..kiciwa ;(..tp kta harus berbangga ngan mrka ni sbb kta da menanti peluang ke Final dr tahun 1958 lagi..bayangkan..skrg da 2010..huhu..kira ni p'capaian yg terbaik setakat ni la..mgkin bkn rezeki Malaysia tuk dpt emas..tp kita hrs jdkn ini sbgi peluang utk skuad hoki memperbaiki mutu p'mainan td dan kumpul la pengalaman dengan adanya perlawanan sedemikian...*wahhh..amacammm?? ada gaya pengulas sukan ka? haha.. apa-apa pun tahniah buat skuad hoki negara sbb dpt perak =)

eh..! smbg balik sal novel ni kan..besa la sharing is caring..!heee..

kepada para wanita semua..please take note ya!

Mengenai wanita dan kubur
 
1. Doa perempuan lebih makbul daripada lelaki kerana sifat penyayang yang lebih kuat daripada lelaki. Ketika ditanya kepada Rasulullah akan hal tersebut, jawab baginda, "Ibu lebih penyayang daripada bapa dan doa orang yang penyayang tidak akan sia-sia".

2. Apabila seseorang perempuan mengandung janin dalam rahimnya, maka beristighfarlah para malaikat untuknya. Allah mencatatkan baginya setiap hari dengan 1,000 kebajikan dan menghapuskan darinya 1,000 kejahatan.

3. Apabila seseorang perempuan mulai sakit hendak bersalin, maka Allah mencatatkan baginya pahala orang yang berjihad pada jalan Allah.

4. Apabila seseorang perempuan melahirkan anak, keluarlah dia dari dosa-dosa seperti keadaan ibunya melahirkannya.

5. Apabila telah lahir anak lalu disusui, maka bagi ibu itu setiap satu tegukan daripada susunya diberi satu kebajikan.

6. Apabila semalaman ibu tidak tidur dan memelihara anaknya yang sakit, maka Allah memberinya pahala seperti memerdekakan 70 hamba dengan ikhlas untuk membela agama Allah.

7. Barangsiapa yang menggembirakan anak perempuannya, darjatnya seumpama orang yang sentiasa menangis kerana takutkan Allah dan orang yang takutkan Allah, akan diharamkan api neraka ke atas tubuhnya.

8. Barangsiapa membawa hadiah, (barang makanan dari pasar ke rumah) lalu diberikan kepada keluarganya, maka pahalanya seperti bersedekah. Hendaklah mendahulukan anak perempuan daripada anak lelaki. Maka, barangsiapa yang menyukakan anak perempuan seolah-olah dia memerdekakan anak Nabi Ismail.

9. Tiap perempuan yang menolong suaminya dalam urusan agama, maka Allah memasukkan dia ke dalam syurga lebih dahulu daripada suaminya (10,000 tahun).

10. Perempuan apabila sembahyang lima waktu, puasa bulan Ramadhan, memelihara kehormatannya serta taat akan suaminya, masuklah dia dari pintu syurga mana sahaja yang dikehendaki.

11. Wanita yang solehah (baik) itu lebih baik daripada 1,000 lelaki yang soleh.

12. Aisyah berkata, "Aku bertanya kepada Rasulullah, siapakah yang lebih besar haknya terhadap wanita? Jawab Rasulullah, "Suaminya. "Siapa pula berhak terhadap lelaki?" Jawab Rasulullah, "Ibunya".

13. Apabila memanggil akan engkau dua orang ibubapamu, maka jawablah panggilan ibumu dahulu.

14. Wanita yang taat akan suaminya, semua ikan-ikan di laut, burung di udara, malaikat di langit, matahari dan bulan semua beristighfar baginya selama mana dia taat kepada suaminya serta menjaga sembahyang dan puasanya.

15. Wanita yang taat berkhidmat kepada suaminya akan tertutup pintu-pintu neraka dan terbuka pintu-pintu syurga. Masuklah dari mana-mana pintu yang dia kehendaki dengan tidak dihisab.

16. Syurga itu di bawah tapak kaki ibu.

17. Wanita yang tinggal bersama anak-anaknya akan tinggal bersama aku (Nabi s. a. w) di dalam syurga.

18. Barangsiapa mempunyai tiga anak perempuan atau tiga saudara perempuan atau dua anak perempuan atau dua saudara perempuan lalu dia bersikap ihsan dalam pergaulan dengan mereka dan mendidik mereka dengan penuh rasa takwa serta bertanggungjawab, maka baginya syurga.

19. Daripada Aisyah r. a. Barangsiapa yang diuji dengan sesuatu daripada anak-anak perempuannya, lalu dia berbuat baik kepada mereka, maka mereka akan menjadi penghalang baginya daripada api neraka. "Jadi, janganlah sesekali kita merasa lemah. Wanitalah sebenarnya yang membuat seseorang lelaki itu kuat. Itulah salah satu sebab mengapa Nabi meletakkan wanita setaraf pada lelaki dan tidak lebih rendah.

ni aku copy dr segmen ilmu dlm novel ni...so, mudah2an bermanfaat kepada anda semua...

till then, babaaaiii

nota bantal buchuk: huhhhh..!!tension, tensi, tensoon..T_T

25 November 2010

Kalau xletak title boleh kan..?? =.="

Assalamualaikum ;)

hye kawan-kawan...hurmmm

klu yg sedarkn kewujudan belog aku ni dr mula, msti korang perasan kan..lagu mula2 skli d belog ni Ku bukan aku by Tilu..huhuhu..

Lama sungguh hari berlalu
Hening malam menyiksaku
Bila bersendirian sepi jadi pilu

Kau pergi aku yang hilang
Sedikit pun hidup tak senang
Langit cerah ku renung mendung kelabu

(korus)
Kerana diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Fikiran tak keruan
Jiwa rasa kekosongan
Diriku bukan aku
Tiap kali kau menjauh
Pulangkan dia ke pangkuanku

Yang digemar menjadi bosan
Sukarnya cari ketenteraman
Bila hati bersedih semuanya tak betul

Ku cuba setabah hati melupakan
Dirimu dari ingatan
Tapi semakin dicuba semakin rindu

Lagu ni best bg aku..tp, motif aku bt ntry ni bkn semata2 sbb lagu ni..tp kan kan kan..lirik lagu ni b'kaitan ngan aku skrg yang mmg KU BUKAN AKU..!! @_@...why?? sbb skrg aku mmg bkn aku..haha..tp lirik dia b'tukar mksd..kira ada mksd t'sirat la..hehe..xsmstinya hnya kpd insan b'nama kekasih..tp utk diri sndri pun boleh..anda harus kreatif dlm menentukn makna..haha..motifff??

Act kan, aku tgh merajuk ngan diri sndri skrg ni..kiranya merajuk tanpa alasan yg konkrit T_T..tp bla ada org *jentik sikit..mula la aku merajuk secara besar2an..tp perhatian ya! aku cuma merajuk pada yg sudi sja..opkos la ngan famili aku sja..so, anda xperlu risau sbb aku xkn merajuk ngan anda!haha..yala...klu bukan aku yg merajuk dlm famili aku, siapa lg kan..aku sja pling layak utk merajuk secara bsr2an..haha..*Puteri bongsu la katakan..haha..huh! sungguh xsopan ya! 

sebenarnya dr smlm smpi la td..(skrg da ok sikit), otak n hati aku xsependapat..dono why..huh! smpi aku sesak napas jgk la...kan aku da ckp TANPA ALASAN YANG KONKRIT...huh! ya..aku mmg manusia yg pelik...=.=" kiranya jiwa kacau n otak kurang b'fungsi dengan jayanya..aku sbnrnya mmg selalunya mcm tu..sma ada aku t'lebih b'fikir or perubahan hormon..?? Biasanya klu aku ada mslh or dlm situasi di atas...aku mmg suka TIDUR saja...bknlah niatku klu tidur tu boleh hilangkn mslah..tp, bg aku klu aku tidur n bangun balik..otak aku akan jd fresh skit n boleh b'fikir secara waras n matang..then, bila aku sedih or otak blank..aku suka dgr lagu2 yang sedih or rentak yang slow..kira membuai jiwa la..kira, satu terapi jiwa la..muziknya..liriknya..blh buatkan otak aku b'fikir secara rasional..mcm membina kekuatan la..huhhu..

Lagi satu hal..aku kalau menangis, biasanya mmg susah maw stop..! kira boleh menangis smpi bengkak2 mata la jgk..huhu..ada sesetengah org, kalau dorg ada problem..biasanya dorg akan kuat makan..makan apa saja yg dorg maw..tp bg aku..tu bkn mengurangkan masalah tp menambah masalah...+++ Kg..oh! nooo..haha..so, tu sangat-sangat tidak sesuai utk aku..hehe...yang paling penting..aku klu sedih or jiwa kacau..biasa xsuka di ganggu..so, please..leave me alone..! nnt anda akan merasai pedihnya jiwa bila aku b'suara..huhu..please please please...go away from me..jgn smpi aku rsa b'salah plak..tambah mslh pla klu aku b'suara..faam2 la ye! tp jgn pla anda larikn diri dr aku..nnt aku jd lebih parah sbb aku rasa lebih sedihh T_T..yes! i am weird person..! mksud aku..biarkn aku cool dulu..lps tu aku mgkin akan m'bebel psl bnda tu or aku just diam sja...t'pulang pd situasi..


aku buat ntry ni bukan saja-saja maw meng-gedix pada anda semua..cuma, aku maw share..what i done to control myself n my emotion when something get wrong in my real life..aku taw, anda semua pun ada solution sendiri bila ada mslh kan..Kalau anda mcm aku..yes! aku mmg xsuka m'yusahkn org lain ngan mslh aku..biar pun aku terkontang kanting..cuma aku akan luahkn pada org2 yg aku percaya..so, pd org2 kepercayaan aku...anda amat di perlukan..mksd aku, bkn la hanya masa susah saja..tp masa senang jugak..kira "Give and Take" la kan..so, kawan-kawan..carilah orang kepercayaan anda di waktu susah atau senang..kalau maw share ngan aku pun..no hal..sbb aku seorg pendengar yg baik..hehe

Aku rasa syukur sangat bila aku merasai kehidupan aku sekarang...kehidupan yg terbina dengan kepercayaan..kepercayaan terhadap diri sendiri dan YANG MAHA KUASA..insyaAllah..Dulu-dulu aku mmg akui..aku bukan la org yg punya kepercayaan terhadap diri sendiri..itu sebenarnya cuma akan membuatkan diri kita berasa tidak akan puas dengan apa yang kita ada di muka bumi ni..aku cuba bina kepercayaan tu sedikit demi sedikit dan makan masa bertahun-tahun..it was a long journey has no turning..! sekarang pun rasanya aku masih membina dan memperkukuhkan kepercayaan agar ia tidak hilang....anda juga mampu lakukannya..Never give-up..jgn jadikan alasan kegagalan kita sebagai penamat sebuah kehidupan..tp sebagai permulaan kepada kehidupan yang panjang..learn right from wrong..;)

so, anda-anda..! jgn hilangkn kepercayaan orang yang anda sayang sebab kepercayaan yang hilang itu belum tentu dapat dibina semula..jd, berhati-hati la kita semua "kerana dirimu begitu berharga"..haha..iklan jap ;)..terasa puas pla membebel di sini...OK..saya suda ok rasanya elok saya mengundur diri...moga panjang umur berjumpa lagi (maw b'pantun..tp mcm xjd seja tuh..haha)


till then....baaabaaaiiiii

with love, 
si jiwa kacau (^_______^)

Nota bantal buchuk: oooomemjiee...adik-adik sekalian...hehe..adik? adik la sangat..perasan tua!haha...aiii kan sekrg u'olls..minat gila ngan games Hoki n Ragbi..why? sbb aii da taw how to play it..! best..o ya..best of luck to Malaysian Hoki player(male) tuk games dis afternoon..jgn lupa ok..4.55 pm Astro Arena Channel...set jam tuh..;)

13 November 2010

Saya erkk suda gila..??

Assalamualaikum...;)

hye kawan..err..btol ka aku da gila ni?? hahaha..t'kejut atau x pon..lala...xkisahlah..buat yg t'kjt..sbnr nya aku bkn gila penyakit mental tu..mental disoder oke! tp aku tlah m'jadi gila krna benda di bawah nihh..haha ;)

owhhh..ini rupanya..hhaha
dlm bhsa mudahnya addicted dgn bnda di ats spt Ribbon
alaaa..bnda yg chumell gitu..hehe


then, nk buat apa kn dgn bnda tu..hehehe...





nmpk..??
atas kpla tuh..hahaha


close-up sket..teehee


extra close up..;)


ok x..??kiut kn ribbon atas kpla..??
hehehe..
mksd aku bkn aku yg kiut, tp letakkn ribbon atas kpla sstu yg comel kan kan kan


sbnrnya ada sume1 yg blh di katakn aku da jadikan beliaw sbg idola fesyen2 ribbon ni..haha..sbnrnya da ramai yg guna fesyen ni n mmg glamer da..hehe
org tu adalah......


 ini dia Fatin Liyana..
 beliaw ni budak medic ok..tp sgt stylo..
suka btol tgk fesyen dia ni..
rasa2 nnt bla dia da jd doktor, msti pesakit dia cpt sembuh kan??hehe
 doktor cantikk..hehe


ok sblh dia tu kwn baik dia..
pun sgt pandai b'gaya..
dan pling aku kagum dia sgt berani b'gaya..
kdg2 mcm lolipop aku tgk..warna-warni..heee..tp lawa ooo..;)
btol xtipu...
*bla la aku blh jd mcm dorg ni..pndi b'gaya n stylo..hhehe
klu u'olls maw taw lbh lanjut ttg dua org ni..blh tgk blog diaorg
sumpah best blog dorg ni..
blh la tgk2..teehee


 satu lg gaya dlm b'shawls ni adalah dgn meletakkn headband..haha..
benda atas kpla tuh..teehee
*abaikn baju..sbb dia pun comel..haha


ni dia c headband tuh..




makk xpndi b'gaya la nyahh..tp mak try n eror sja la..
selalu2 tgk youtube or tgk kt blog2 yg glamer tu @ tgk kt blogshop..msti bnyk fesyen..




makk nak dagu mcm tu la nyahh..kuruihhh..haha
nak bt botoks ka nyahh??
xprlu..ambl gmbr guna webcam makk pun blh jd mcm tu kan??haha
*moral : turun Kg dgn segera..!teehee




lu org jgn bnyk ckp..nnt wa bg sebijikk..bru taw..!
samseng x samseng x..??
ribbon xkn m'halang aku tuk memiliki ke-samseng-an tersebut..haha ;)





mode : seksa + gediks = gila..hee
aksi terlampau kan kan kan..huhu





tutup mata u'olls..
eh! silapp..ni tutup mulut la ngoks!haha
terkezutt makk nyahh..haha


hokey la u'olls...babaiiiii...



nota bantal buchuk : klu tgk blogger yg lain pun naik juling mata tgk fesyen dorg..ada yg stylo,cun n lawo..xkurg yg pelik..hehe..tp ttp glamer donk..!huhu...eh! da mlm la..*siot ja ayat ko kn hanggkuk..!haha mmg la mlm..apa lg..jom mentera beradu..EH! jom tidur..(z_Z)..esk kna bgun pagi..ada test..!hukhuk..wish me luck bebehh..thanks ;)

11 November 2010

sakit gg vs termuntah jagung..!

Assalammualaikummmmm..;)

panjang salam aku kali ni kan...hukhuk...

bab sakit gg msti korg paam kan..cuma bab muntah jagung tuh..apa kes..?? ekceli, ari ni kn paper aku yg terakhir..opstt..salah2..last utk dis week sja..next week bru last paper btol2 bkn cobaan..hihi..so, smlm patutnya kna la bt bacaan terakhir..*kpla hotakk..bru maw study la..kikiki..tp mmndgkn smlm aku tlh sakit gg..huhu..citanya mcm ni..eh..mls maw cita..haha..cuma smlm aku t'paksa telan 4 biji panadol utk meredakn kesakitan tu..huhu..*kesiannya aku..! tp msh lg sakit smpi rsanya bengkak pipi aku sblh kiri ni..kepala jgn ckp sakitnya..YAALLAH..aku rsa maw sja hantukkn kpla p dinding ni..tp xsmpi ati pla..hehe..sakit wooo..T_T
tp now, da ok sket..semester break ni perlu dentist..hukhuk

termuntah jagung di sini b'mksd...heee..muntah dengan kejam n sweet..haha..gara-gara exam..aduhaiii! sengsara nya hidup dengan xm ni..maw sja ckp "say no to Exam.."..hahaha..sabarrr..! 1 more paper lg..so, arap b'sabar wahai hati..*_*

ehhh..maw tingukk muvie la..layan jiwa skjp k! lupakn sbntr about that paper..


bakat t'pendamm..
abis la pakguard lps ni xdpt cri makan..!hahaha


babaiiii u'olls..


nota bantal buchuk : sja ja bt ntry pendek kemotot ni..xsabarnya maw blik umahhh..owhh..home sweet home!;) eh! korang perasan x..?? bckgrd belog da tukar la..suka..!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...